źle Ci się wydaje!
Pytałem się o upust na auto bez LPG, bo chciałem zamówić bez gazu znając to ile ja jeżdżę, to nie dostałem nawet złotówki z racji rezygnacji z LPG, więc powiedziałem żeby założyli...
zgadza się. Za rezygnację z gazu niestety nie otrzymywało się żadnych korzyści.
Ale mimo to i tak go nie wziąłem.
źle Ci się wydaje!
Pytałem się o upust na auto bez LPG, bo chciałem zamówić bez gazu znając to ile ja jeżdżę, to nie dostałem nawet złotówki z racji rezygnacji z LPG, więc powiedziałem żeby założyli...
zgadza się. Za rezygnację z gazu niestety nie otrzymywało się żadnych korzyści.
Ale mimo to i tak go nie wziąłem.
Wyjaśnij proszę czym się kierowałeś podejmując taką decyzję :?:
Wyjaśnij proszę czym się kierowałeś podejmując taką decyzję :?:
ja czy kolega Borsuk2, :?:
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Wyjaśnij proszę czym się kierowałeś podejmując taką decyzję
to chyba pytanie do mnie, więc w skrócie wyjaśniam.
Kupując nowy samochód zależało mi przede wszystkim, aby służył mi bezproblemowo jak najdłużej.
Dlatego nie mając za grubego portfela wybrałem O2 z silnikiem 1,6 MPI z przyczyn doskonale znanych na tym Forum .
Gazu nie wziąłem (mimo, że był gratis od dilerów), bo :
- przebiegi roczne robię prawie symboliczne (przez 20 m-cy wyjeździłem niecałe 14 000 km),
- nie chciałem mieć problemów z instalacją gazową,
- jej regulacją i wpływem na żywotność silnika,
- częstszymi wymianami filtrów i innych materiałów eksploatacyjnych,
- problemów z wtryskiwaczami,
- problemów z ustawieniem temperatury przełączania na gaz i związanych z tym ewentualnymi kłopotami przy rozruchu zimą,
- dodatkowego zbiornika w bagażniku przez co nie ma miejsca na koło zapasowe i tył samochodu siedzi niżej,
- nie chciałem mieć dodatkowych (częstszych) przeglądów (pierwszy po 1000 czy 1500 km) i rejestracji co roku
(a tak pierwsza po 3 latach) i związanych z tym kosztów,
- problemów z niestabilnymi obrotami na biegu jałowym,
- dodatkowej dziury w zderzaku,
- dodatkowego (nieoryginalnego) wskaźnika na desce rozdzielczej,
i jeszcze innych drobnych denerwujących przypadłości, których nie mogę sobie teraz przypomnieć ale czytałem o nich na naszym Forum.
Wiem, że są zagorzali zwolennicy gazu i nowoczesnych instalacji gazowych stosowanych obecnie i nie piszę tego, żeby kogokolwiek przekonywać do swych racji, ale po prostu gazu nie chciałem i to chyba tyle.
Koszty paliwa są trochę większe ale przy moich przebiegach są one do łyknięcia.
W sumie to ten silnik wbrew pozorom przy normalnej jeździe nie jest aż tak paliwożerny.
Ja jestem bardzo zadowolony i oby nasze Octavki sprawiały nam radość jak najdłużej.
W sumie to ten silnik wbrew pozorom przy normalnej jeździe nie jest aż tak paliwożerny.
dokładnie. mój średnio przez caly 2012rok (od 3.01.12 do 31.12.12) spalił 8,82L/100km LPG! Wiec gdybym jeździł na Pb byłoby mniemam jeszcze mniej...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
I bardzo dobrze zrobiłeś....!!! wszyscy tak sie napalili na "fabryczny" gaz a teraz to albo akceptuja tą instalacje i jej wszelkie przypadłości ( niektórzy wrecz z nią "walczą" ) albo walą gwarancje ( jak np. ja ), zakładaja Staga czy jakąś inna instalacje poza servisem i zapominają co to jest LPG....
I bardzo dobrze zrobiłeś....!!! wszyscy tak sie napalili na "fabryczny" gaz a teraz to albo akceptuja tą instalacje i jej wszelkie przypadłości ( niektórzy wrecz z nią "walczą" ) albo walą gwarancje ( jak np. ja ), zakładaja Staga czy jakąś inna instalacje poza servisem i zapominają co to jest LPG....
Eeee no bez przesady :P wystarczy z tego co sie dzisiaj dowiedzialem przy nastepnej awarii wtryskow zalozyc HANA
W sumie teraz tez wiem, ze mam LPG jak podjezdzam na stacje a tak to zapominam (do czasu awarii wtryskow :lol: )
.
dziwna decyzja ale nieraz jak ktos za duzo sie czegos naczyta.... a jak piszą jeszcze ci co lpg widzieli u sąmsiada (to tak toroszku jak z tą antena CB triflex). To ze mało jezdzisz to np raz na rok bys wymienił filtry od lpg - napewno z oszczednosci by na to zostało - tak jak i na przeglad. Decyzja była Twoja i nie ma co tu sie z nia dochodzic...ale pewnie dużo takich jak Ty osób nie było .
.
dziwna decyzja ale nieraz jak ktos za duzo sie czegos naczyta.... a jak piszą jeszcze ci co lpg widzieli u sąmsiada (to tak toroszku jak z tą antena CB triflex). To ze mało jezdzisz to np raz na rok bys wymienił filtry od lpg - napewno z oszczednosci by na to zostało - tak jak i na przeglad. Decyzja była Twoja i nie ma co tu sie z nia dochodzic...ale pewnie dużo takich jak Ty osób nie było .
Piotrek, sam wiesz, że z tym gazem same niedogoności są . Każdy bierze konfig jaki mu pasuje i należy to uszanować. Przy okazji nabywca uszczęśliwia siebie i potencjalnie następnego posiadacza jego samochodu. Małe przebiegi, MPI, bez gazu - ktoś kiedyś kupi, wstawi LPG i będzie hulał uśmiechnięty . Kolega przedstawił listę problemów (chyba wszystkie problemy instalacji od 1 do 4 generacji włącznie :lol: ), których się bał przy LPG i słusznie - nie ma co kusić losu. Problemy te jednak o wiele częściej wynikają nie z samego LPG, ale z "doświadczenia" ASO w serwisowaniu takich instalacji. Ma się problem, raz podjechać do kumatego serwisu (czyli nie ASO) i pozamiatać temat, a nie walić do ASO co tydzień i później jeździć z sercem pod gardłem, czy tym razem im się udało czy znowu nie. Często bywa tak, że specom z ASO dać instalkę LPG do regulacji to tak jakby małpie dać brzytwę .
Natomiast nie trafia do mnie zagadnienie: przebiegi roczne robię prawie symboliczne. W przypadku instalacji za friko to nie ma tu znaczenia, bo jeździ się taniej od samego początku i nie liczy się, kiedy instalka się zwróci. Inne problemy z listy przypominają nieco powyrywane z kontekstu róznych wątków i człowiek może się tylko uśmiechnąć czytając je :lol:. Dla samochodów zasilanch tylko PB istnieje również podobna lista mozliwych przypadłości budzących strach, w wersji o wiele bardziej rozbudowanej, które nie są spowodowane obecnościa LPG w samochodzie
Miala byc zgoda na tankowanie samemu od nowego roku, jakos nie widzialem zmian pistoletow na stacjach.
Za granica patrza na nas jak na kosmitow, bo wolaja obsluge do tankowania
info mam od gościa z BP, że od marca mają dostosować pistolety do samoobsługi. na ile to prawda się przekonamy.
a za granicą - mysle że jak ktoś tam gaz zakłada to od razu ma "szkolenie" z obsługi. widziałęm kobietke w DE na stacji - sama od razu gaz tankowała .
Northeusz, prawda jest taka ,że darowanemu koniowi....... a wiadomo jaka jest mentalność POLAKA - dostałem za darmo ( choć w rzeczywistości i tak zapłacilo sie za tą instalację ) to jeżdze i nie marudze... jak coś sie bedzie działo to przecież mam gwarancje.
Octavia jest moim 3 samochodem z LPG a 2 z sekwencją. Decydując sie na montaż LPG do Octavii ( w czasie gwarancji i poza servisem ) miałem cały czas w pamięci sekwencje z poprzedniego auta w którym był STAG - eksploatacja całkowicie bezproblemowa a moja wiedza co do tej instalacji była taka ze jest to sekwencja Staga i na tym koniec, instalacja działała bezproblemowo i nie musiałem wnikać co tam jest zamontowane i jak to działa, tankowałem i jeżdziłem. Wiec przy podejmowaniu decyzji o instalacji w Octavii myślałem że instalacja na którą sie zdecydowałem czyli LR bedzie działała tak samo a nawet lepiej.....
Drobne problemy zaczeły sie od samego poczatku i trwały aż do jej wymontowania i założenia Staga 300 Premium na wtryskach HANA.
Gdybym przed montażem wiedział jak działa Stag i jak działa LR to nigdy bym sie nie zdecydował na Landi i przy okazji w kieszeni zostało by mi troche wiecej kasy.....
Dlatego uwazam że Borsuk2 zrobił dobrze rezygnując z "fabrycznej" instalacji LPG. Jak kiedys się przekona do LPG to napewno załozy dużo mniej bezproblemowa instalacje.
Northeusz, prawda jest taka ,że darowanemu koniowi....... a wiadomo jaka jest mentalność POLAKA - dostałem za darmo ( choć w rzeczywistości i tak zapłacilo sie za tą instalację ) to jeżdze i nie marudze... jak coś sie bedzie działo to przecież mam gwarancje.
Octavia jest moim 3 samochodem z LPG a 2 z sekwencją. Decydując sie na montaż LPG do Octavii ( w czasie gwarancji i poza servisem ) miałem cały czas w pamięci sekwencje z poprzedniego auta w którym był STAG - eksploatacja całkowicie bezproblemowa a moja wiedza co do tej instalacji była taka ze jest to sekwencja Staga i na tym koniec, instalacja działała bezproblemowo i nie musiałem wnikać co tam jest zamontowane i jak to działa, tankowałem i jeżdziłem. Wiec przy podejmowaniu decyzji o instalacji w Octavii myślałem że instalacja na którą sie zdecydowałem czyli LR bedzie działała tak samo a nawet lepiej.....
Drobne problemy zaczeły sie od samego poczatku i trwały aż do jej wymontowania i założenia Staga 300 Premium na wtryskach HANA.
Gdybym przed montażem wiedział jak działa Stag i jak działa LR to nigdy bym sie nie zdecydował na Landi i przy okazji w kieszeni zostało by mi troche wiecej kasy.....
Dlatego uwazam że Borsuk2 zrobił dobrze rezygnując z "fabrycznej" instalacji LPG. Jak kiedys się przekona do LPG to napewno załozy dużo mniej bezproblemowa instalacje.
Twój przypadek rozumiem, jednak nie wiemy jaki % Landi jeżdżących w Turach i nowszych sprawia problemy. To, że dla ASO jest to coś z pogranicza czarnej magii nie jest równoznaczne z tym, że Landi jest złe samo w sobie . Ja nawet jakbym wziął takową instalkę to podjechałbym do znajomego na konkretną regulację i zapomniał o temacie. Stag również wg mnie jest lepszy, ale prawda bywa bolesna - jak za Staga zabierze się ktoś bez głowy, to będzie działał tak samo, albo gorzej jak owe Landi . Kolegę Borsuk2 nie zamierzam przekonywać do LPG i szanuję jego decyzję, nawet jakby napisał, że na mleko jeździ . Niemniej jednak przyczynę pewnych problemów nietrudno odróżnić - czy jest to amatorka ASO, czy samej instalki, bo to zmienia nieco spojrzenie na temat .
Panowie odnośnie instalacji LR też miałam problemy, opisywane na forum, serwisowana i próby naprawy były w różnych ASO, aż sie miarka przebrała, dałam do naprawy instalacje niezależnemu warsztatowi,. który instaluje, naprawia instalacje różnych marek, od tego momentu przejechane ponad 25 tys. Km bezproblemowo.
Moim skromnym zdaniem, ASO, to partacze i to oni stważaja usterkowość instalacji
Kupując w tym roku Nowego Turka instalacja LPG kosztowała 3000 zł od razu zdecydowałem że nie chce takiego gazu dali mi z tego tytułu 4300zł upustu jak narazie nie chce gazu być może zaloże po gwarancji lepszą instalacje niż LR czytając wasze wypowiedzi tylko się utwierdziłem że dobrze postąpilem zaznaczam że moje przebiegi prywatnym autem sa raczej skromne (ok.10-12.tkm rocznie) pozdrawiam
Powiem szczerze, że jakbym kupował raz jeszcze O2Tour i LPG LR byłby w cenie, a za jego niezamontowanie nie dostałbym jak wtedy żadnego upustu, to... pewnie bym go wziął... Jest taniej i mimo moich znikomych przebiegów też jest tanio!
Podejrzewam że zacznę serwisować LR w niezależnym serwisie z autoryzacją LR Polska i powinno być dobrze.
Komentarz